Ruokalistasuunnittelu on monen tekijän summa
Miten Vantin ruokalistat saavat alkunsa, kuka niitä suunnittelee ja mitä kaikkea suunnittelussa tulee ottaa huomioon? Muun muassa ravintosuositukset, palvelusopimukset ja erilaiset valmistuskeittiöympäristöt asettavat raamit sille, minkälaisia ruokia Vantin listoille tuodaan.
Kokonaispalveluun siirtymisen myötä myös Vantin ateriapalveluiden organisaatio uudistettiin. Keittiöverkko jaettiin kuuteen valmistuskeittiöalueeseen, joista jokaisella toimii 4–5 valmistuskeittiötä. Näistä ruoka toimitetaan päivittäin eri puolille Vantaata, koulujen ja päiväkotien palvelukeittiöihin tarjottavaksi.
Uusia tehtäviä ja tekijöitä
Organisaation uudelleenjärjestely merkitsi myös joidenkin tehtävien päivittämistä ja uusien toimenkuvien perustamista. Valmistuskeittiöorganisaatio on Vantin kokonaispalveluorganisaation sisällä toimiva oma kokonaisuutensa, jota johtamaan valittiin Iina Setälä. Setälä siirtyi uuteen tuotantopäällikön tehtävään vuoden 2025 alussa, mikä tarkoitti sitä, että hänen aiemmin hoitamaansa suunnittelijan tehtävään tarvittiin uusi tekijä. Suunnittelijarekrytoinnin tuloksena tehtävään valikoitui Teppo Katajamäki, joka aloitti Vantin ateriapalveluiden suunnittelijana marraskuun lopussa 2024.

Katajamäellä on useiden vuosien työkokemus ravintola- ja ruokapalvelualalta. Vanttiin hän siirtyi Virekolta, joka tuottaa ruokapalveluita muun muassa Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle. Siellä hänen työhönsä kuului terveyskeskusten, koulujen ja päiväkotien ruokalistasuunnittelu – eli päivät kuluivat hyvin samanlaisten asioiden äärellä kuin nytkin.
Sopimus ja suositukset luovat suunnittelulle pohjan
Ruokalistasuunnittelun ja reseptiikan parissa työskentelyssä on otettava huomioon suuri määrä muuttujia. Kaupungin kanssa tehty palvelusopimus ja viralliset ravintosuositukset määrittävät suunnittelutyölle raamit, joiden puitteissa toimitaan.
Virallisten linjausten lisäksi asiakaspalaute on tärkeä toimintaa ohjaava tekijä. Spontaanin asiakaspalautteen keräämisen lisäksi Vantin ateriapalveluissa pyydetään aktiivisesti käyttäjäkokemuksia esimerkiksi toiveruokakyselyin ja erilaisten maistatustilaisuuksien kautta. Näistä saadaan arvokasta tietoa siitä, mikä lapsille ja nuorille parhaiten maistuu.
Käytäntöjä hiotaan ruokalistatiimin kesken
Yhtenä arvokkaana työkaluna Teppo Katajamäki ja Iina Setälä näkevät Vantin sisäisen ruokalistatiimin toiminnan. Tiimin palavereissa käydään läpi reseptiikkaa ja mietitään sopivia ratkaisuja uusien ruokien toteuttamiseen. Ruokalistatiimin tapaamisissa ovat mukana Vantin vastaavat kokit, joilla on näkemys useammasta keittiöstä ja näin kyky tuoda ilmi niitä kohtia, jotka tuotannon suunnittelussa tulee ottaa huomioon käytännön toteutuksen kannalta.
– Ruokalistatiimin näkemykset ovat arvokas työkalu suunnittelutyössä, koska tapaamisista saa poimittua hyviä näkökulmia, jollaisia ei ehkä itse olisi osannut ottaa huomioon, Teppo Katajamäki toteaa.
Kaiken kaikkiaan ruokalistasuunnittelu ja reseptiikan vieminen käytäntöön on iso palapeli, jossa yhden osan muuttaminen voi johtaa monen osan uudelleenjärjestelyyn. Siksi kaikkia toiveita ei välttämättä pystytä sellaisenaan toteuttamaan, mutta palautteet pyritään silti aina huomioimaan tuotannon kehittämisessä.
Artikkeli on julkaistu Vantin uutiskirjeessä huhtikuussa 2025.