Kouluruoka on loistojuttu

Siinä missä muualla maailmassa lapset syövät joko omia eväitään tai maksavat kouluruokailusta, Suomessa on totuttu nauttimaan ilmaista lämmintä ruokaa kouluissa jo yli 70 vuotta. Kouluruoka onkin merkittävä osa suomalaista ruokakulttuuria.

Kouluissa tarjotaan oppilaille päivittäin monipuolinen ja täysipainoinen ateria. Aterian tarkoitus on auttaa oppilaita jaksamaan ja parantaa opiskelukykyä. ”Nälkäkiukku” aiheuttaa oppimisen ja keskittymiskyvyn laskua ja onkin monille vanhemmille tuttu vieras, joka kyläilee, kun ateriaväli on venähtänyt pitkäksi. Nälkäkiukku johtuu alhaisen verensokerin aiheuttamasta ärtyisyydestä, ja voi armottomasti osua niin pienen kuin suuremmankin kohdalle.

Vantti tarjoaa kouluruokaa, jonka suunnittelua ohjaavat Valtion ravitsemusneuvottelukunnan Syödään ja opitaan yhdessä –kouluruokailusuositus (2017) sekä Vantaan kaupungin kanssa tehty palvelusopimus. Kouluruokailusuosituksen ja lautasmallin mukainen kouluateria on suunniteltu siten, että kokonaan syöty koululounas tyydyttää noin kolmasosan päivittäisestä energiantarpeesta.

Kouluissa ja oppilaitoksissa tarjotaan päivittäin kaksi lounasvaihtoehtoa, kasvisruoka ja perusruoka. Lounaalla on aina tarjolla ruokajuomaksi rasvaton maito tai piimä, runsaskuituinen näkkileipä ja pehmeää rasvaa sisältävä kasvirasvalevite. Pääruoan lisäksi lounaaseen kuuluu aina joko salaatti tai tuorepala ja hedelmä. Kerran viikossa on kasvisruokapäivä.

Lisätietoja saat koulun keittiöstä ja alla olevasta Kouluruokaa! -tietopaketista.

Lisätietoja erityisruokavalioista on sivulla Erityisruokavaliot.

Kotimaista ja läheltä?

Vantin keittiöissä valmistetaan laadukasta ja turvallista ruokaa. Hankinnoissa painotamme ruuan kotimaisuutta hankintalain puitteissa. Käyttämästämme lihasta noin 75 prosenttia on kotimaista. Käyttämämme ulkolaisen lihan alkuperämaa on Viro.

Vantissa juodaan vastuullisesti Valion vapaan lehmän maitoa. Tuoreen leivän meille toimittaa kotimainen Veraisen leipomo Mynämäeltä, jonka tuotteet leivotaan 100% kotimaiseen vehnä- ja ruisjauhoon.

Kasvisruokaa joka päivä

Kasvisruoka on oppilaalle vapaasti valittavana vaihtoehtona perusruuan rinnalla jokaisena koulupäivänä. Kasvisruokapäivä on kerran viikossa, jolloin kouluissa tarjotaan maukasta kasvisruokaa.

Mahdollisuus vegaaniseen ateriaan on kaikissa kouluissa niillä lapsilla, jotka noudattavat myös kotona vegaaniruokavaliota ja niillä lukion opiskelijoilla, jotka itse noudattavat vegaanista ruokavaliota.

Lisätietoa:

Katso videolta asiantuntijoiden näkemykset kouluruokailun merkityksestä lasten ja nuorten terveydelle ja hyvinvoinnille