Vastuullisuus ateriapalveluissa

Toteutamme osaltamme Vantaan resurssiviisauden tiekartan toimenpiteitä, jonka yhteinen tavoite on hiilineutraali Vantaa vuoteen 2030 mennessä. Lisätietoja resurssiviisauden tiekartasta löydät Vantaan kaupungin verkkosivuilta

Näillä keinoilla varmistamme vastuullisuuden ruokailuissamme

Ruokahävikki

Ruokahävikin vähentäminen pienentää ruokaketjun ilmastovaikutuksia. Seuraaminen ja minimointi on meillä osa keittiöiden jokaista arkipäivää.

Vuonna 2021 kokonaisbiojätteen määrä oli noin 50,5 grammaa / ruokailija. Tavoitteemme on vähentää biojätteen määrää 25 % vuoden 2019 tasosta vuoteen 2025 mennessä.

Kasvisruoka

Kasvisten käytön lisääminen ja eläintuotteiden käytön vähentäminen on tärkeä keino hiilijalanjäljen pienentämiseen.

Kasvisruokaa tarjoillaan joka päivä ja se on esillä ensimmäisenä vaihtoehtona linjastossa. Kerran viikossa on kasvisruokapäivä, jolloin tarjotaan kahta erilaista kasvisruokaa. Myös vegaaninen kasvisruokavaihtoehto on saatavilla sitä haluaville.

Tavoitteemme on kasvisten menekin lisääminen. Reseptiikan uudistaminen ja kehittäminen on ympärivuotista.  Oma kasvisruokaryhmämme tekee tuotekehitystä ja kokeilee erilaisia reseptejä ruokalistoille tuotavaksi

Vastuulliset hankinnat

Noudatamme kaikissa hankinnoissa julkista hankintalakia. Huomioimme kilpailutuksissamme ja sopimuksissamme kattavasti ympäristövastuuseen, elintarvikkeiden jäljitettävyyteen ja turvallisuuteen sekä eläinten hyvinvointiin liittyvät näkökohdat.

Käyttämästämme lihasta noin 90 % on kotimaista. Vuodesta 2021 lähtien kaikki tarjoamamme maito on vapaan lehmän maitoa. Vuosittain maitoa kuluu noin 680 000 litraa.

Hiilijalanjälki

Ruokalistasuunnitteluamme ohjaa Valtion ravitsemusneuvottelukunnan asettamat suositukset. Pyrimme ruokalistasuunnittelussa osaltamme vähentämään ilmastokuormitusta. Olemme mm.

  • Korvanneet osittain naudan jauhelihan broileri-nauta jauhelihalla, jossa broilerin osuus on 75%.
  • Vaihtaneet ruuanvalmistukseen käytettävät maitovalmisteet pääosin kasvipohjaisiin.
  • Reitittäneet logistiikan tukkuliikkeen kanssa uudelleen mikä on pienentänyt hiilidioksidipäästöjä -36% verrattuna aikaisempaan, mikä käytännössä tarkoittaa vuodessa 42588 ajettua kilometriä vähemmän, joka on yhtä paljon kuin maapallon ympäri kuljettu matka.

Vantaan kaupunki on aloittanut ateriapalvelujen kokonaishiilijalanjäljen laskennan, jossa olemme osaltamme mukana.

Hiilidiili merkki ohjaa oppilaan ruokavalintaa linjastossa. Merkki löytyy ruokalinjastoista sellaisten pääruokavaihtoehtojen kohdalta, joiden yksinkertainen hiilijalanjälki on 30 % pienempi kuin keskiverto. 

Pieniä tekoja, suuri vaikutus

  • Yhteistyössä tavarantoimittajiemme kanssa on osittain siirrytty pahvilaatikoiden sijaan pantillisten kestomuovilaatikoiden käyttöön ja tämä on vähentänyt merkittävästi pahvin käyttöä.
  • Ruokailu ilman tarjottimia on aloitettu muutamissa kohteissa, mikä säästää veden, sähkön ja pesuaineiden käyttöä
  • Lähes kaikki keittiöissä käyttämämme pesuaineet ovat ympäristömerkittyjä.

Me vanttilaiset

Kaikki ateriapalvelun työntekijät ovat suorittaneet ympäristöosaava kurssin sekä testin. Ohjaamme henkilökuntaamme tekemään päivittäisessä työssään ympäristölle parempia valintoja ja ratkaisuja.