elina ja moppi

Elina Sopanen sai laitoshuoltajan töitä palkitun projektin kautta

Elina Sopanen työllistyi Vanttiin vakituisesti ja työskentelee Päiväkummun koululla.

Virtaamon ja Vantin yhteistyöprojekti palkittiin Kuntatyö2030-gaalassa innostavasta kehittämisteosta, jonka tavoitteena oli saada ryhmämuotoisen tuetun työtoiminnan kautta vammaisille työntekijöille palkkasuhteista työtä. Projektin asiakkaana ollut Elina Sopanen aloitti ryhmämuotoisessa työvalmennuksessa helmikuussa 2021 ja nyt hän työskentelee Vantissa vakituisessa työsuhteessa Päiväkummun koululla.

Elina päätyi Vanttiin Ryhmämuotoinen työvalmennus-kokeilun kautta, sillä hänellä oli alan koulutus ja hänen työvalmentajansa Piia Tuurinmäki ehdotti tätä vaihtoehtoa. Elina työskentelee koululla joka päivä klo 12.00–15.20 ja hänen vastuullaan on yläkerran siipi, jossa on kahdeksan luokkahuonetta, henkilökunnan tiloja, useampi WC sekä pitkä käytävä.

”Työpäiviini kuulu paljon eri tehtäviä. Siivoan portaikon, pesen vessoja ja siivoan luokkahuoneita”, Elina kertoo.

Valmennusvaihe suoritettiin toimistotiloissa, mutta Elina pitää koulua mukavampana työympäristönä, sillä elämää ja toimintaa on enemmän.

”Päiväkummun koululla on mukava työporukka ja käytävillä moikkaillaan aina iloisesti. Työssäni pidän erityisesti moppaamisesta ja luokkahuoneiden siivouksesta. Koulu on kiva työympäristö, joka vaatii myös hieman töiden suunnittelua”, Elina kuvailee.

Elina on ahkera työntekijä, joka on saanut kehuja työkavereiltaan ja työvalmentajaltaan Piialta. ”Elina on ottanut hienosti hommat haltuun täällä ja kehittynyt huimasti siivousryhmästä. Elina työskentelee nyt joka päivä, kun ryhmämuotoisessa siivousryhmässä työskenneltiin vain kahtena päivänä viikossa. Hän hoitaa näppärästi myös työkaverin poissa ollessa siivousliinojen ja moppien pesun”, Piia kehuu.

Vapaa-ajallaan Elina rentoutuu elokuvien ja pelaamisen parissa. Lempipelikseen Elina mainitsee suositun Fortniten, jossa hän onkin melko taitava pelaaja.

Työvalmentajien tuella hommat haltuun

Virtaamon työvalmentajat Piia Tuurinmäki ja Noora Kalliomäki kertovat, että ryhmämuotoisen valmennuksen pilotti oli onnistunut. ”Meillä on aiemminkin ollut ryhmämuotoista valmennusta, mutta se ei suoraan työelämään tähtäävää. Vantilla oli tarve löytää työntekijöitä ja meidän asiakkaillamme oli tarve työllistyä”, Noora kertoo.

Pilotin onnistumiseen vaikuttivat myös hyvä ja rauhallinen siivouskohde ja hyvä perehdytys. ”Vantin oma vastuusiivoaja vastasi substanssiperehdyttämisestä. Elina sai häneltä hyvät suositukset hakiessaan Päiväkummun koululle töihin”, Noora kehuu.

Työvalmentajan rooliin kuuluu valmennettavan tukeminen ja auttaminen. Tuen tarve ja luonne kuitenkin muuttuu valmennettavan tarpeiden ja kasvun mukaan. ”Sain kuulla, että tänne tarvittiin osa-aikaista työntekijää ja autoin Elinaa saamaan työhaastattelun ja olin siinä mukana tukemassa. Alussa minäkin pääsin siivoamaan, kun testailimme Elinan kanssa kauanko esimerkiksi luokkahuoneen siivoamisessa kestää”, Piia kuvailee.

Enää Elina ei tarvitse tukea työskentelyyn vaan toimii itsenäisesti ja työvalmentajan rooli on olla henkisenä tukena ja avustaa ongelmatilanteissa. ”Elina hoitaa hommansa niin hienosti itse, että minun tehtävänäni on auttaa ja tukea häntä tarvittaessa, mutta käyn sovitusti tukikäynneillä työpaikalla ja tällöin vaihdamme kasvotusten aina työkuulumiset”, Piia kertoo.


Virtaamolla on noin 200 asiakasta, joiden asioita yhdeksän työvalmentajaa hoitaa. Työvalmentaja auttaa esimerkiksi CV:n tekemisessä, työhaastatteluissa ja antaa tukea työpaikalla. Virtaamolla oli käynnissä syksyllä 2021 toinen siivousryhmä, jonka tulokset olivat myöskin hyviä. Kolmas ryhmä aloittaa taas yhteistyössä Vantin kanssa keväällä 2022. Vantin ja Virtaamon ajatuksissa on laajentaa mallia myös muihin Vantin liiketoimintoihin ja säännöllistä yhteistyötä tehdään myös muiden työllistymishankkeiden kanssa

Noora Kalliomäki, Elina Sopanen ja Piia Tuurinmäki Päiväkummun koululla