Hallituksen ja johtoryhmän seminaari

Vantin hallitus ja johtoryhmä kokoontuivat yhteiseen seminaariin 28.–29.8.2024

Vantin hallitus ja johtoryhmä pitivät yhteisen seminaarin 28.8.–29.8. Tuusulan Krapihovissa. Seminaarissa hallitus ja johtoryhmä arvioivat kuluvan strategiakauden tavoitteiden toteutumista ja tulevan strategiakauden painopisteitä. Seminaarissa käsiteltiin myös kokonaispalveluprojektin edistymistä ja siihen liittyvien riskien minimoimiseksi tehtyjen toimenpiteiden vaikuttavuutta. Lisäksi hallitukselle kerrottiin Vantin vastuullisuusraportoinnista ja sen taustoista.

CSRD-direktiivi velvoittaa myös Vanttia

Henkilöstöjohtaja Irene Toivola kertoi hallitukselle vastuullisuuteen liittyvästä raportointivelvoitteesta, joka koskee myös Vanttia. Uusi Corporate Social Responsibility Disclosure (CSRD) -direktiivi velvoittaa Vanttia vastuullisuusraportointiin vuoden 2024 tilikauden tiedoista lähtien.

CSRD-direktiivin taustalla on ESRS-standardi eli eurooppalainen kestävyysraportointikehys. Standardi määrittää vaatimukset vastuullisuusraportin sisällölle sekä raportoitavalle datalle. Raportin luomisen ja sisällön määrittelyn osalta Vantti tekee yhteistyötä Gaia Consulting Oy:n kanssa. Tällä hetkellä Vantissa tehdään olennaisuusarviointia liiketoiminnan sekä arvoketjun kannalta olennaisimpien vastuullisuusteemojen tunnistamiseksi.

Kokonaispalvelumallin valmistelu etenee

Projektivastaava Anne Sivonen kertoi kokonaispalveluprojektin edenneen suunnitellusti. Henkilövalinnat uusiin rooleihin on pääosin tehty. Vuoden alussa uusissa tehtävissään aloittavat asiakasvastaavat ovat jo nyt saaneet tiedon tulevista vastuualueistaan. Kokonaispalvelualueiden muodostamisen lähtökohtana oli asiakkaan organisoituminen ja kokonaispalvelun toteutumisen näkökulma.

Vuosi sitten hallitus ja johtoryhmä tekivät yhdessä toimintamallin muutokseen liittyvän riskiarvion. Nyt Krapissa arvioitiin tehtyjen toimenpiteiden vaikutusta tunnistettujen riskien minimoimiseksi. Todettiin, että projektissa on tämän vuoden aikana huomioitu kaikki riskiarvioinnissa esiin nostetut epävarmuustekijät ja niiden minimoimiseksi on tehty ja tehdään edelleen toimenpiteitä.

Konsernijohdon puheenvuoro

Seminaariin osallistui myös Riikka Kiljander-Kiiskinen Vantaan kaupungin konsernijohdosta. Hän kertoi puheenvuorossaan mm. Suomen hallituksen hallitusohjelmaan tekemistä kirjauksista, joilla pyritään rajaamaan inhouse-yhtiöiden toimintaa. Rajausten vaikutuksista tehtyjen selvitysten ja työryhmätyöskentelyn pohjalta ei toistaiseksi ole syntynyt yhtenevää käsitystä siitä, kuinka hallitusohjelman kirjausten osalta tulisi edetä.

Nyt julkaistuissa selvityksissä ja työryhmäkeskusteluissa näytetään keskittyneen inhouse-yhtiöiden omistuspohjaan ja sen rajaukseen. Johtopäätöksiä edellisistä odotetaan syksyn aikana.

Hallitus kokoontui seminaarin päätteeksi

Seminaarin jälkeen hallitus piti oman kokouksensa. Toimitusjohtaja raportoi yhtiön taloudellisesta tilanteesta ja totesi sen olevan budjetoidun kaltainen. Lisäksi toimitusjohtaja raportoi osavuosikatsauksesta sekä Kuluttaja- ja kilpailuviraston tekemästä päätöksestä liittyen vesivahinkotöiden teettämiseen Vantaan kaupungin kohteissa.

Vantaan kaupungin sisäinen tarkastus teki vuonna 2022 tarkastuksen Vantin Kiinteistöpalveluiden hankinnoista. Tehty tarkastus nosti esiin puutteita Kiinteistöpalveluiden hankintakäytännöissä. Tarkastuksesta tehdyn raportin perusteella Kuluttaja- ja kilpailuvirasto halusi selvittää tarkemmin Vantin tekemien hankintojen taustaa. Selvitettyään asiaa KKV on antanut päätöksen asiassa 20.8.2024 ja huomauttanut Vanttia hankitalain laiminlyönnistä. Toimitusjohtaja kertoi hallitukselle toimintatavan muutoksista, joilla vastaisuudessa vältetään tapahtuneen kaltainen laiminlyönti. Hallitus halusi korostaa asian tärkeyttä Vantin johdolle ja edellyttää, että uuden toimintamallin toimivuutta seurataan tarkoin.

Vuoden toisessa osavuosikatsauksessa raportoitiin omistajalle Vantille asetettujen tavoitteiden toteutumisesta. Kaikkien mittareiden osalta tuloksia ei tarkasteluhetkellä ollut saatavana, kuten esim. henkilöstö- ja asiakastyytyväisyys. Vantti kuitenkin ennustaa näidenkin osalta saavuttavansa tavoitteensa. Kokonaisuudessaan tavoitteille asetetut mittarit ovat näillä näkymin pääosin toteutumassa. Ainoastaan aterioiden hiilijalanjäljen arviointiin tarvittavan, Luonnonvarakeskuksen tuottaman, sovelluksen käyttöönotto näyttää siirtyvän ensi vuodelle.