Kasvisruokapilotista arvokasta tietoa suunnitteluun

Kasvisruokapilotista arvokasta tietoa suunnitteluun

Vantaan kouluissa on päivittäin tarjolla kaksi pääruokavaihtoehtoa, joista vähintään toinen on kasvisruoka. Vantti noudattaa kouluissa ja päiväkodeissa tarjottavan ruoan valmistuksessa Vantaan kaupungin linjauksia, joihin kuuluu muun muassa kerran viikossa pidettävä kasvisruokapäivä, jolloin tarjolla on kaksi eri kasvisruokavaihtoehtoa.

Vantti ja Vantaan kaupungin kasvatuksen ja opetuksen toimiala järjestivät keväällä yhteisen kasvisruokapilotin, jonka tavoitteena oli laajentaa koulujen ja päiväkotien kasvisruokatarjontaa sekä kerätä lasten ja nuorten palautteita uusista kasvisruokaresepteistä. Oppilaiden mielipiteen kuuleminen on meille tärkeää, jotta ruokia ja reseptejä pystytään muokkaamaan maistuvammiksi ja parantamaan kouluruoan houkuttelevuutta.

Kasvisruokapilotti järjestettiin Ylästön yhtenäiskoululla sekä muutamassa päiväkodissa viikoilla 7–12. Pilotin aikana uusia ruokia pääsi maistelemaan yhteensä lähes 1500 lasta ja nuorta, ja sen tavoitteena oli saada tuoretta tietoa koululaisten mieltymyksistä sekä pohjaa tulevien lukuvuosien ruokalistasuunnitteluun.

Mielipiteellä on merkitystä

Täysin uusia reseptejä tuotiin pilottiin mukaan kolme: tortillalasagne, seitankebabkastike sekä kasvishampurilainen. Näiden lisäksi maisteltiin jo vähän tutumpia kasvisruokia, pinaatti-raejuustonappeja sekä vegepuikkoja. Päiväkodeissa tarjottiin myös porkkanasosekeittoa raejuuston kera koulujen talvilomaviikon aikana.

Pilottipäivien ruokailun yhteydessä oppilaita ja henkilökuntaa pyydettiin arvioimaan ruoan ulkonäköä ja makua. Vastaajilla oli myös mahdollisuus antaa avointa palautetta esimerkiksi ruokalan viihtyisyydestä ja kouluruokailusta yleensä. Vastauksia saatiin vaihteleva määrä: tortillalasagne keräsi eniten ääniä (401 oppilasta ja 30 henkilökunnan edustajaa), kun taas kasvishampurilaisesta annettiin yhteensä 235 arviota (208 oppilasta ja henkilökuntaa 27).

Maku ja ulkonäkö arvioitavana

Niin ruoan maulla kuin ulkonäöllä ja esillelaitollakin on suuri merkitys kouluaterian houkuttelevuuteen. Vastaajia pyydettiin arvioimaan uusien kasvisruokien makua ja ulkonäköä, jotta pääsemme jyvälle siitä, mikä koululaisille maistuu parhaiten ja minkälainen ruoka saa ruokahalun heräämään.

Vastauksista oli nähtävissä, että ulkonäkö ja maku korreloivat keskenään, sillä ulkonäöstään heikompia arvioita saaneet ruoat saivat myös mausta huonomman arvosanan. Kasvishampurilainen arvotettiin näistä vaihtoehdoista houkuttelevimmaksi, kun taas tortillalasagne jäi pitämään perää.

Yksi ruoka kaikille vai valinnanvaraa?

Yhtenä pilotin tavoitteena oli myös kartoittaa mahdollisuutta muuttaa kasvisruokapäivien tarjontaa siten, että tarjolla olisi kahden pääruokavaihtoehdon sijaan vain yksi kasvisruoka. Tällöin tarjottavan ruoan laatuun olisi mahdollista panostaa aiempaa enemmän, mikä voisi vähentää myös hävikkiä. Pilotin yhteydessä kysyttiinkin, kaipasiko vastaaja tarjotun ruoan lisäksi toista kasvisruokavaihtoehtoa.

Eri ruokien osalta vastaukset vaihtelivat: noin kolmasosa vastaajista toivoi vegepuikoille ja tortillalasagnelle vaihtoehtoa, kun taas vain kymmenen prosenttia vastaajista olisi vaihtanut vegeburgerin toiseen ruokaan. Neljäsosa vastaajista olisi kaivannut vaihtoehtoa seitankebabkastikkeelle ja pinaatti-raejuustonapille. Henkilökunnasta noin 90 prosenttia ei kaivannut toista vaihtoehtoa.

Valtaosa vastaajista piti yhtä kasvisruokavaihtoehtoa riittävänä. Kuva: Vantaan kaupunki.

Pilottiin osallistuneilta kysyttiin myös, olisivatko tarjotut ruoat hyviä kouluruokia. Suurin osa vastaajista piti seitankebabkastiketta, pinaatti-raejuustonappeja sekä kasvishampurilaista hyvinä kouluruokina, mutta tortillalasagne ja vegepuikot miellyttivät vain alle puolta vastaajista.

Hyviksi kouluruoiksi arvioitiin seitankebabkastike, pinaatti-raejuustonapit perunasoseella sekä kasvishampurilainen. Kuva: Vantaan kaupunki.

Mitä tästä eteenpäin?

Kasvisruokapilotin tarkoituksena ja tavoitteena oli saada pohjaa tulevien koulu- ja päiväkotiruokalistojen suunnitteluun. Pilotin aikana kerätystä palautteesta on meille suuri apu tässä työssä.

Vantin ruokalistat suunnitellaan yhdessä Vantaan kaupungin kasvatuksen ja oppimisen toimialan kanssa, ja tällä hetkellä kartoitetaan tulevan syksyn kouluruokatarjontaa. Kasvisruokapilotin tulosten myötä on mahdollista, että seitankebab ja kasvishampurilainen nähdään jo syksyn ruokalistalla, kunhan keskustelut ja kustannusten tarkka arviointi on tehty.

Tulemme jatkossakin kysymään lasten ja nuorten mielipiteitä kouluruoasta. Jatkamme myös monivuotista perinnettämme jokakeväisestä toiveruokakyselystä, jossa kartoitamme koululaisten lempiruokia ja lisäämme niitä ruokalistalle aina mahdollisuuksien mukaan, muun muassa syksyn toiveruokapäiväksi.


Otteita avoimista vastauksista

Tortillalasagne:
”Ruoka oli aika löysää. Ruoassa oli aika vahva maku. Juusto maistui oudolta. Tavallinen lasagne olisi ollut parempaa”

”Juusto oli hyvää ja lihankorvike oli hyvä. Enemmän isompia ”jauhelihan” paloja, enemmän tortillalettuja. Oli tosi hyvää. Oli täydellistä”
”Hyvän makuista ruokaa, mutta ulkonäkö ei ole houkutteleva lainkaan”

Seitankebabkastike riisillä:
”Se oli hyvää, kastike oli tulista, erinomaista”
”Lisää seitania kastikkeeseen. Muu kuin riisi lisäkkeenä”
”Todella maistuva ruoka, jota todella moni oppilas haki lisää.”

Pinaatti-raejuustonapit perunasoseella:
”Tätä ruokaa enemmän. Oli erittäin hyvää.”
”Mukana voisi olla kasviskastike”
”Makua saisi olla hieman enemmän, lisukkeena esimerkiksi joku kermaviilipohjainen kastike.”

Vegepuikkoja perunasoseella:
”ei maissia ja herneitä sinne wegepuikon sisälle”
”Vegepuikon rakenne voisi olla jämäkämpi, olisi hyvä olla kastike”
”Perunamuussin laatuun voisi kiinnittää huomiota. Se on vetistä ja joskus siinä on paakkuja.”

Kasvishampurilainen lohkoperunoilla:
”Sämpylät ei saisi olla kylmiä, gluteeniton sämpylä mureni palasiksi, perunat ylikypsiä/kovia, parempi pihvi, lisää kastikkeita, majoneesi voisi olla parempaa”
”OLI IHAN BEST❤”
”Hidasta ja sotkuista syömistä, en koe hampurilaista terveellisenä koululounaana. Muuten kyllä ihan hyvä.”