Vantin hallitus kokoontui 24.10.2022

Lokakuun kokouksessaan Vantin hallitus käsitteli mm. vuoden 2023 budjettia sekä keskeisten henkilöstötunnuslukujen trendejä. Kokoukseen toi terveisensä myös pääluottamusmies Sirpa Posa.

Yhtiön controller Juha Kivinen esitteli hallitukselle vuoden 2023 budjettia. Kivinen kertoi budjetin sisältävän merkittäviä muutoksia kuluvaan vuoteen nähden. Syynä muutoksiin ovat hyvinvointialueelle tapahtuvat merkittävät liiketoiminnan siirrot ja poikkeuksellisen suuret raaka-ainehintojen muutokset. Budjetti käytiin läpi liiketoiminnoittain huomioiden merkittävimmät kustannuserät. Esitelty budjetti pohjautuu vuoden 2022 ennusteeseen, joka vastaa yhtiön kuluvan vuoden tavoitetta. Hallitus hyväksyi esitetyn budjettiehdotuksen.

Vantin henkilöstöjohtaja Irene Toivola esitteli hallitukselle mm. sairauspoissaoloihin liittyvää trendiä vuodelta 2018 alkaen. Kehitys on ollut positiivista, minkä henkilöstöjohtaja arveli johtuvan yhteistyön kehittymisestä työterveyshuollon kanssa. Työterveyshuollon kustannukset ovat kuitenkin pysyneet hyvin samalla tasolla koko tarkastelujakson ajan. Hallituksen jäsenet toivat esiin näkemyksensä siitä, että on tärkeää panostaa ennakoivaan terveydenhuoltoon ja on myös tärkeää erottaa toisistaan työterveydenhuollon kustannukset ja sairaudenhoidon kustannukset.

Irene Toivolan mukaan sairauspoissaolojen positiiviseen kehitykseen ovat vaikuttaneet myös panostukset henkilöstöjohtamiseen. Merkittävänä hän piti myös sitä, että sairauspoissaolokäytäntöä on muutettu siten, että sairauspoissaolo esimiehen luvalla on ollut mahdollista parin vuoden ajan. Toivola kertoi hallitukselle rekrytoinnin kehittymisestä, missä merkittävin muutos on ollut vuoden alussa tehty rekrytoinnin keskittäminen. Mielenkiintoista oli myös kuulla, kuinka erilaisia some-alustoja, kuten Instagramia ja TikTokia hyödynnetään rekrytoinnissa.

Pääluottamusmies Sirpa Posa kiteytti kentän kuulumiset huoleen tulevista muutoksista liittyen henkilösiirtoihin hyvinvointialueelle. Siirtyvät työntekijät ovat huolissaan mm. palkoistaan ja lomistaan uuden työnantajan palveluksessa. Posa on viime aikoina kertonut useammalle henkilölle, että työt jatkuvat kaikilla, eikä muutoksia palkkoihin ja lomamääriin ole tulossa kuluvan TES-kauden aikana. Hallituksen jäsenten kysyessä, mitä he voisivat tehdä tulevaisuudessa Vantin hyväksi, Sirpa Posa esitti, että he voisivat omalta osaltaan vaikuttaa siihen, että Vanttia koskevat avoimet asiat saataisiin nopeammin päätökseen. Pitkään avoinna olevien asioiden spekulointi julkisuudessa on vanttilaisille hyvin raskasta.