Hiilidiili tutuksi Ateria 2022 -tapahtumassa

Vuosittain järjestettävä Ateria-messut on sopimusruokailun ja julkisen sektorin ruokapalveluiden ammattitapahtuma, jossa ruokapalvelualan toimijat eri puolilta Suomea tapaavat toisiaan. Tänä vuonna tapahtuma järjestettiin 8.11. Helsingin Messukeskuksessa teemalla ”Arvostettuna osaajana muutoksessa”.

Maa- ja metsätalousministeriöllä oli tapahtumassa tunnin ohjelmakokonaisuus kouluruoan kehittämisestä. Vantaan kaupungin ja Vantin edustajille oli varattu yhteinen ohjelmaosio, jossa pääsimme kertomaan siitä hyvästä yhteistyöstä, jota teemme kaupungin eri toimijoiden kanssa. Puheenvuorojen keskiössä oli Hiilidiili sekä muut ilmastoystävällisempien ruokavaihtoehtojen menekkiä tukevat toimenpiteet, joita Vantaan kaupunki ja Vantti yhdessä esittelivät.

Hiilidiili näyttää ilmastoystävällisen vaihtoehdon

Aluksi Vantaan kaupungin vastuullisuuskonsultti Eveliina Varis kertoi Vantaan kaupungin linjauksista ja ruokailun kehittämistyöstä. Tämän jälkeen oli Vantin ateriapalvelujohtaja Hannakaisa Haanpään puheenvuoro otsikolla ”Kestävää kouluruokaa oppilaita osallistaen”. Haanpää kertoi Hiilidiili-merkin käytöstä arjessa sekä lasten ja nuorten osallistamismahdollisuuksista.

– Hiilidiili-merkki kertoo ruokailijalle ilmastoystävällisemmän lounasvaihtoehdon linjastossa. Merkki löytyy sellaisen lounaan kohdalta, jonka yksinkertainen hiilijalanjälki on 30 prosenttia pienempi kuin keskivertoruoan, Haanpää summaa.

Palvelupaketeilla ateriapalvelun toiminta tutuksi

Ruokailun osallisuutta edistämään Vantti on yhdessä kaupungin ja palveluntuottajien kanssa laatinut palvelupaketteja, joiden tarkoituksena on tutustuttaa lapsia ja nuoria ruokiin ja ruokapalveluiden toimintaan. Tänä vuonna kouluilla ja päiväkodeilla on ollut mahdollisuus valita yksi neljästä palvelupakettivaihtoehdosta. Yksi näistä vaihtoehdoista on keittiötöihin tutustuminen, jossa lapset pääsevät koulun keittiöön päiväksi ja näin tutustuvat ateriapalvelun toimintaan. Lapset pääsevät osallistumaan avustaviin keittiötehtäviin ikätaso huomioiden ja saavat näin paremman käsityksen siitä, mitä keittiöllä päivän mittaan tapahtuu.

Ateria 2022 tarjosi hienoja ja monipuolisia puheenvuoroja vaikuttavalle yleisölle. Useissa puheenvuoroissa nostettiin esiin ruoantuotannon ja ruokapalveluiden valintojen vastuullisuus, minkä lisäksi suomalaisen ruokaketjun turvaaminen, erikoisruokavalioiden huomioiminen ateriapalveluissa sekä turvallinen ruokatuotanto puhuttivat. Nämä teemat toistuvat myös Vantin keittiöiden toiminnassa päivittäin.