Kattotarkastukset ilmojen teillä

Vantti on jo parin vuoden ajan tehnyt kattotarkastuksia dronea apuna käyttäen. Dronen käyttö nopeuttaa tarkastuksia vaikeakulkuisilla katoilla, joihin aikaisemmin tarvittiin nosturi tai vähintään tikkaat ja valjaat. Tällaisia kohteita ovat muun muassa monitasoiset ja jyrkät katot ja kattolipat.

Dronella tarkastellaan rännien puhdistustarvetta, sammaleen poiston tarvetta, katon puhdistus- ja pesutarvetta sekä mahdollisia kattolumitöiden ja lumen painon aiheuttamia vikoja, kuten vuotokohtia ja reikiä. Tasakatoilla tarkastellaan erityisesti ilkivallan aiheuttamia vikoja, kuten kattosihtien toimivuutta. Kattosihtejä potkitaan pois paikoiltaan ja astutaan rikki, ja sihtien puuttuessa kattokaivot voivat tukkeutua neulasista ja aiheuttaa kattovuotoja.

Materiaalia voidaan tallentaa video- ja kuvamuodossa, jolloin se on tarkasteltavissa myöhemmin uudelleen. Dronella voidaan kuvata myös lämpökamerakuvaa, jolloin saadaan selville mahdolliset lämpövuodot rakennuksessa ja päästään kohdentamaan korjaustyöt oikeisiin kohtiin.

Lämpökamerakuvan avulla saadaan selville mahdolliset lämpövuodot rakennuksessa.

Dronen käytön myötä tarkastukset ovat nopeutuneet: sama työ, johon ennen käytettiin puoli päivää, hoituu dronella vartissa. Nosturinkäytön kustannukset on alentuneet, kun nosturia tarvitaan vasta puhdistus- tai korjaustöitä suoritettaessa.

Ilmailua on paikoin rajoitettu kielto- ja rajoitusalueilla, ja niillä myös dronejen lennättäminen on kiellettyä ilman erillistä lupaa. Pysyvistä ilmailun kielto- ja rajoitusalueista on säädetty erillisellä asetuksella.

Vantin vastuuhenkilönä dronen käytössä toimii tällä hetkellä kiinteistönhoidon palveluohjaaja Sami Haimilahti. Lisäksi koulutettuja käyttäjiä on kuusi henkilöä Vantin kiinteistöpalveluista.