Vantin puhdistusrobotit Sam ja Megan ovat suosittuja laitoshuoltajia  

Vantissa työskentelee noin 350 laitoshuoltajaa, joiden lisäksi puhtaudesta huolehtii kaksi siivousrobottia. Nämä Leoscrub-siivousrobotit hankittiin vuosi sitten, kun vantissa haluttiin kokeilla uutta teknologiaa ja samalla parantaa laitoshuoltajien työskentelyolosuhteita.  

”Robotit säästävät laitoshuoltajan fysiikkaa tekemällä staattisia töitä omatoimisesti ja samalla laitoshuoltajan aikaa säästyy muihin töihin”, kertoo puhtauspalvelujohtaja Jaana Kivenjuuri.  

Robotit ovat erinomaisia lattianpesijöitä. Samiksi ja Meganiksi nimetyt yhdistelmäkoneet pesevät ja hoitavat lattiaa, mutta imuroida ne eivät osaa. 

Alkuun työntekijöitä huolestutti se, että robotit vievät laitoshuoltajien työt, mutta siitä ei Jaanan mukaan tarvitse huolehtia. 

”Robotti voi lopulta tehdä vain murto-osan laitoshuoltajan työstä, joten se on hyvä apuri, mutta ei voi korvata ihmistä”, Jaana kuvailee. 

Robotit soveltuvat laajojen, mahdollisimman esteettömien pintojen siivoukseen. Robotit soveltuvat myös käytössä oleviin tiloihin, koska ne pystyvät väistelemään tilapäisiä esteitä ja tielle osuvia ihmisiä turvallisesti. Robotti hidastaa vauhtiaan ahtaammissa tiloissa ja ihmisten läheisyydessä. 

Sam ja Megan osaavat kulkea kynnysten yli, mutta parhaiten ne toimivat tiloissa, joissa ei ole paljon esteitä, kuten liikuntasaleissa ja käytävissä. Manuaalisia ovia eivät robotit myöskään osaa itse vielä avata. 

Robotteja ohjataan helppokäyttöisellä mobiilisovelluksella ja ne työskentelevät niihin ladatun siivoussuunnitelman mukaisesti. Yhdellä kahden tunnin latauksella robotti voi työskennellä noin viisi tuntia. Sovelluksesta robotin työskentelyä voi seurata ja valvoa reaaliajassa. 

Kokemukset roboteista kuluneen vuoden aikana ovat olleet hyviä. Robotit ovat myös herättäneet suurta mielenkiintoa tilojen käyttäjissä. 

Hiekkaharjun koulussa on suunnitteilla, että Megan tullaan esittelemään oppilaille ja henkilökunnalle. Samalla oppilaat pääsevät tutustumaan nykyaikaiseen siivousteknologiaan ja voivat keskustella robotin kanssa tai kuunnella sen vitsejä tai räppäystä. Meganin kanssa kommunikoidaan puhelimen avustuksella. Robotin etupuolella olevasta QR-koodista pääsee esittämään robotille kysymyksiä. 
 
Vantissa työskentelevä robottimalli voitti vuonna 2020 innovaatiopalkinnon Interclean siivousalan messuilla Amsterdamissa. Robottien valmistaja on Lionsbot Singaporesta. Robotit Vantille toimitti CC-Tukku Oy, joka maahantuo siivousrobotteja Suomeen ja on sopimustoimittajamme siivouskoneissa 

Robotit osaavat kohteliaasti pyytää ihmisiä väistämään, jos joku tulee hänen eteensä.