Kuusijärven saunat lämpiävät vanttilaisten toimesta

Vantaan Kuusijärvi on Vantaan suosituimpia virkistysalueita. Kuusijärvellä on 3 savusaunaa, sähkösauna ja talvisin avantouintimahdollisuus. Vantti vastaa Kuusijärvellä saunan lämmittämisestä sekä siivouksesta. Vanttilaiset ovat paikalla joka päivä aamukuudesta puoleen yöhön ylläpitämässä Kuusijärven tiloja. Savusaunat ja sähkösauna lämpiävät vuoden jokaisena päivänä.

Vantti vastaa savusaunojen ja sähkösaunojen lämmittämisestä Kuusijärvellä.
Vantin vastuulla on myös laiturin lämmitys ja avannon auki pitäminen. Vantin palveluesimies Osmo Taipale esittelee Kuusijärven laituria, johon on asennettu uudet lämpöelementit. ”Nämä uudet lämpöelementit pitävät laiturin sulana ja lämpöisenä, eikä liukastumisvaaraa ole”, Osmo kuvailee.

Osmo ja Joonas esittelevät uusia lämpöelementtejäAvanto pysyy auki pumppujen avulla. Ilman pumppua avanto menisi kiinni vuorokaudessa, ja näin pääsikin kerran käymään, kun pumppu hajosi. Nyt avantoa pitää auki kaksi pumppua. ”Korjasimme vanhan pumpun ja lisäsimme toisen pumpun laiturin alle. Näin varmistamme, että avanto pysyy auki, vaikka toinen hetkellisesti hajoaisikin. Kaksi pumppua myös pitää avannon isommalta alueelta auki ja toiseltakin puolelta pääsee uimaan”, Osmo kertoo.

Saunojen lämmittämisestä Kuusijärvellä vastaa kaksi vakituista saunanlämmittäjää.
Joonas Luukkonen on toinen Vantin saunanlämmittäjistä, joka on työskennellyt Kuusijärvellä vuodesta 2020 kesästä lähtien.

Joonas ei ollut aiemmin työskennellyt saunanlämmittäjänä, mutta hyvän perehdytyksen jälkeen Kuusijärvellä saa varmasti hyvät löylyt.

”Työskentelin aiemmin lähettämötöissä, mutta kun pääsin tänne, niin tajusin heti, että tämä on hyvä paikka olla töissä ja täällä raikkaassa ilmassa mieli lepää”, Joonas kertoo.

Muutaman kuukauden perehtymisen jälkeen saunat lämpenivät jo ammattilaisen ottein. Joonaksen työpäivä alkaa klo 7.00, jolloin alkaa savusaunojen lämmittäminen. Pienet savusaunat aukeavat yleisölle jo klo 13 ja iso savusauna klo 14. Lämmittäminen on tarkkaa puuhaa ja vaatii pelisilmää, sillä savusaunalle optimaalinen lämpötila on noin 80 astetta. Työpäivän alut Joonaksella kuluu saunojen välillä kulkiessa ja puiden lisäämisessä.

”Pesässä pitää olla sopiva määrä puuta, että sauna lämpiää tasaisesti. Lisäilen puita noin 20–25 minuutin välein ja siinä välissä avustan meidän pihamiestämme hiekoittamisessa ja muissa pihatöissä ”, Joonas kuvailee.

Joonas lisäilee puita pesään säännöllisesti, jotta sauna lämpeää tasaisesti

Savusaunan lämmittämiseen liittyy muutakin kuin puun lisääminen pesään. ”Saunaa lämmitetään ensin noin 5–6 tuntia, jonka jälkeen odotellaan, että tuli sammuu pesästä, jotta voidaan poistaa hiilet. Tämän jälkeen heitetään häkälöylyt ja sen jälkeen lauteet vielä pestään”, Joonas kertoo.


Palveluohjaaja Osmo Taipale vastaa Kuusijärvellä työskentelevistä kiinteistöpalveluiden työntekijöistä. ”Kuusijärvi on meille tärkeä ja erityinen paikka, sillä saunat ovat lämpimänä vuoden jokaisena päivänä. Saunojat ovat tyylitietoista väkeä ja tietävät mitä saunalta haluavat ja meidän tehtävänämme vastata heidän toiveisiinsa. Onneksi meillä on luottotyypit täällä töissä, joten voin luottaa siihen, että asiakkaamme saavat joka päivä hyvän saunakokemuksen”, Osmo kehuu.

Saunanlämmittäjät työskentelevät vuorotellen kolme päivää töissä ja kolme päivää vapaalla ympäri vuoden. Vakituisten saunanlämmittäjien lisäksi myös muita vanttilaisia on perehdytetty saunanlämmitykseen. ”Saunojen pitää lämmetä joka päivä, joten meiltä löytyy aina varmasti henkilö paikalle, vaikka joku sairastuisikin. Siksi minulle voi aina soittaa, kellonajasta riippumatta. Meillä on iso vastuu”, Osmo toteaa.

Vaikka Joonas ei itse Kuusijärvellä saunokaan, hän tietää, että saunat on hyvin lämmitetty. ”Meillä on täällä paljon vakioasiakkaita, jotka muistavat kiittää hyvistä löylyistä. Välillä kehutaan ja joskus joku saattaa tuoda kivennäisvettä tai hedelmiä vitamiinitasapainon ylläpitämiseksi”, Joonas naurahtaa.

Joonas nauttii työskentelemisestä Kuusijärvellä.