Vantaalla pyritään eroon ruokahävikistä 

Ruokailua päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa kehitetään yhteistyössä ateriapalveluiden tuottajien kanssa lapsia ja nuoria osallistaen. Tavoitteena on ruoan maistuvuuden ja ympäristövastuullisuuden parantaminen.  

Vantaalla noin 11 % ateriapalveluiden hiilijalanjäljestä syntyy ruokahävikistä ja tätä yritetään pienentää monin keinoin.
– Linjastojen ylijäämäruokaa myydään sekä lapsia ja nuoria kannustetaan ottamaan vain sen verran, kun jaksavat syödä. Lisää saa aina hakea. Ensisijaisesti ennakoidaan, ettei hävikkiä synny, kertoo ympäristökonsultti Noora Ilola toimintatavoista Vantaalla. 

Maaliskuun lopusta alkaen on hyväksyttävää tarjota ruokalistoilta poikkeavia tuotteita ruokahävikin vähentämiseksi. Tarjottu ruoka ei korvaa päivän ruokalistan mukaista ruokaa, vaan tarjoillaan lisänä. 

Ateriapalveluntuottajien kanssa on sovittu, että edellisiltä päiviltä asianmukaisesti jäähdytettyä ja säilytettyä ruokaa voidaan tarjota aterioilla seuraavina päivinä. Käytännössä tämä voi tarkoittaa, että ryhmien välillä ja linjastoissa saattaa olla tarjolla ruokalistoilta poikkeavia tuotteita. Myös tarjoilupaikkojen välillä saattaa olla eroja.  

– Käytännössä eri päiväkotiryhmissä puurojen päällä voi olla erilaisia soseita ja edellisen päivän perunoita voi olla tarjolla makaronin lisäksi, kertoo Noora vielä käytäntöjä. Nämä lisät eivät kuitenkaan korvaa ruokalistan mukaista ruokaa.  Vantissa tämä näkyy esimerkiksi siten, että edellisen päivän keitetyistä perunoista tehdään paistettuja perunoita.

Hävikin vähentäminen säästää luonnonvarojen lisäksi myös veroeuroja 

Vantaan päiväkoti, koulu ja oppilaitosruokailusta syntyy vuosittain yli 200 000 kg biojätettä. Tämä määrä sisältää keittiön, linjaston ja lautasten ruokahävikin sekä hedelmien kuoret ja muun biojätteeseen kuluvan roskan. Nyt muutetuilla toimenpiteillä tätä määrää saadaan vähennettyä.  Kaikki vähennys tekee hyvää ympäristölle ja lompakolle! 

– Lasten ja nuorten yhdenvertaisuus ei vaarannu, koska kukaan ei jää ilman ravitsemuksellisesti täyspainoista ruokaa, kiteyttää Noora vielä. 

Linjausten takana on Kasvatuksen ja oppimisen johtoryhmän nimeämä poikkihallinnollinen ruokailun kehittämisen työryhmä. Ruokailun ympäristövastuullisuuden kehittämisen eteen on tehty töitä vuoden 2019 Vaikuttaja-päivästä alkaen ja tuloksena on saatu mm. ruokailun Hiilimerkki ja osallisuus menetelmien uudistaminen.