Kouluruokaa valmistetaan Vantaalla joka arkipäivä

Juttu julkaistu Vantaan asukaslehdessä 6.11.2020

Vantin tekemää kouluruokaa syö päivittäin noin 20 000 oppilasta.

Vantaan kaupungin omistaman Vantin yksi valmistavista keittiöistä on Länsimäen koulun
keittiö, jossa valmistuu päivittäin noin 1000 ateriaa, Länsimäen kouluun ja yhdeksään päiväkotiin.

Kouluruokasuositukset ohjaavat toimintaa

Ruokapalveluesimies Sini Tiensivu ja hänen tiiminsä Länsimäen koulusta, tuntevat kouluruokailun ohjeistukset tarkkaan.
– Koululounaan ravintosisältö on tarkkaan säädeltyä ja sen tulisi kattaa noin kolmasosa lapsen päivittäisestä energiantarpeesta. Lisäksi rasvojen määrä ja laatu on säädelty, eikä suolan määrä saa ylittää sallittua rajaa, Sini kertoo.
– Mausteita saa olla tarjolla, mutta suolaa ei. Oppilailla on myös erilaisia mieltymyksiä, kun toinen tykkää tulisesta ja toinen taas ei voi sietää sitä. Voinokareenkin lisääminen perunamuusiin saattaa rikkoa suosituksia. Meidän tehtävämme on valmistaa ruokaa jokaiseen suuhun sopivaksi, näillä tietyillä reunaehdoilla, Sini selvittää.

Tutut suosikit toiveruokina

Oppilailta kysytään säännöllisesti toiveruokia, joita tarjoillaan kouluissa teemapäivinä. Kyselyissä toistuvat muun muassa pizza, kananuggetit, burgerit ja tortillat sekä perinteisemmät kotiruuat, kuten makaronilaatikko, lihapullat ja puuro.

– Koululaiset tykkäävät puurosta aivan älyttömästi, Sini naurahtaa.

Toiveruokien ulkopuolelta ruokailijoiden kestosuosikkeja ovat Sinin mukaan kinkkukiusaus ja kalapuikot. Sinin omat suosikit ovat kalakeitto, intialainen kasviskeitto ja kikhernenuudelivuoka.

Mahat täyteen ilman turhaa hävikkiä

Ruokailun järjestäminen vaatii tarkkaa silmää ja hyvää arviointikykyä.
Oikean määrän arvioiminen onkin haasteellinen tehtävä, sillä menekki vaihtelee kausittain ja oppilaittain.
– Yritämme aina valmistaa ruokaa sopivan määrän, sillä emme tietenkään halua valmistaa ruokaa biojätteeksi, Sini kuvailee.
– Meillä on hyvää dataa siitä, kuinka paljon tiettyä ruokaa on kulunut edellisellä kerralla, mutta esimerkiksi syksyisin uusilla oppilailla saattaa olla erilaiset ruokailutottumukset, jotka vaikuttavat ruuan menekkiin. Kesän lähestyessä jotkut alkavat valitettavasti syömään vähemmän ulkonäköpaineiden takia, Sini toteaa.

Ruokaa on kuitenkin aina tarpeeksi kaikille, joten kenenkään ei tarvitse nälissään olla koulupäivän aikana.
– Jos linjastolla on tyhjää, niin tulkaa rohkeasti kysymään keittiöistä, todennäköisesti ruoka on pian tulossa, Sini kehottaa oppilaita.

Palautetta kannattaa antaa

– Päivittäin ruokatauolla mietimme seuraavaa päivää ja käymme läpi päivän onnistumiset ja epäonnistumiset. Meidän toimintamme kannalta on parasta, että palautteet saadaan mahdollisimman nopeasti, Sini kertoo.

– Meille saa ja pitää antaa palautetta. Me yritämme aina parhaamme ja haluamme kehittyä koko ajan, että
valmistetaan sellaista ruokaa, jota lapset haluavat syödä. Meillä on aina aikaa keskustelulle, eli jos jokin on pielessä niin rohkeasti juttelemaan. Vantaalaisia oppilaita ja päiväkotilaisia varten me täällä olemme, Sini
toteaa.

Kahden lapsen äitinä Sini tietää, että kouluruoka antaa energiaa koulunkäyntiin.
– Äitinä tiedän myös, että välillä lapset tulevat kotiin nälkäisinä ja kertovat, että koulussa ruoka oli pahaa,
näytti pahalta tai oli muiden mielestä pahaa. Silloin kysyn aina lapsiltani, että maistoivatko he ruokaa, sillä tiedän että kouluissa tarjoiltava ruoka on ravitsevaa, suositusten mukaista ja tärkeä osa koulupäivää vaikkei se olekaan joka päivä sitä lempiruokaa, Sini kuvailee.

Kouluruoka

  • Teemapäiviä 12 kertaa vuodessa.
  • Kouluruoka valmistetaan Valtion ravitsemusneuvottelukunnan kouluruokailusuosituksen sekä Vantaan kanssa tehdyn palvelusopimuksen mukaisesti.
  • Kasvisruokaa on tarjolla päivittäin ja kerran viikossa on kasvisruokapäivä.
  • Kotimaisuutta painotetaan hankinnoissa. Lihatuotteista 90 prosenttia on kotimaista.
  • Ruokahävikin määrää mitataan päivittäin ja keinoja sen pienentämiseksi kehitetään.
Länsimäen koulun keittiötiimi
Länsimäen koulun tiimi, Sini, Minna ja Bao menestyi Kouluruokakilpailun finaalissa.