Dronet säästävät aikaa ja lisäävät turvallisuutta

Dronet säästävät aikaa ja lisäävät turvallisuutta

Kiinteistöpalveluissa tehtiin 1,5 kuukautta sitten päätös hankkia kauko-ohjattava lentävä kopteri eli drone. Dronet ovat miehittämättömiä kameralaitteistolla varustettuja koptereita, joita pystyy turvallisesti ohjaamaan maasta käsin. Kiinteistönhoidossa dronet ovat verrattain uutta teknologiaa, jonka odotetaan säästävän työaikaa ja luomaan työturvallisuutta.

Osmo ja Masi kehuvat dronen ominaisuuksia

Helpotusta ja turvallisuutta

Palveluohjaajat Masi Majaneva ja Osmo Taipale esittelevät dronea mielellään. Vantissa droneja lennättää tällä hetkellä Masi, jolle dronet on tuttuja laitteita myös vapaa-ajalta. Osmo ja Masi kehuvat dronen ominaisuuksia kilpaa – Eikä suotta. Drone on hankittu helpottamaan kiinteistöhoitajien työtä kattojen ylläpitotarkistuksissa. Kun aiemmin kattotarkistuksiin tarvittiin aina kaksi henkilöä turvallisuusohjeiden mukaisesti, nyt yksittäinen kiinteistönhoitaja voi tarkistaa katon dronella nopeasti. Monitasoisien kattojen päälle kiipeämisessä kului aikaa, vaikkei mitään korjattavaa löytynytkään. Nyt tarkastukset voidaan tehdä dronea lennättämällä ja ottamalla kuvat ongelmakohdista. Ongelmien kartoituksen jälkeen onkin helppo tehdä täsmäpuhdistuksia esim. ränneihin tai tarkastaa katolle kertyneet lammikot.

Dronea lennätetään kauko-ohjaimella, jossa on näyttö

Ei turhaa kiipeämistä

Kattotarkastukset ovat kiinteistönhoidon yksi kulmakivistä, sillä kattovauriot ja tukkiutuneet rännit saattavat aiheuttaa isojakin vahinkoja. Kat-totarkastuksia tehdään nykyiselläänkin viikottain, joten tarkistuksessa säästyvä aika on huomattava. ”Monitasoisten kattojen kiertämiseen jalan saattaa kulua puolikin päivää ja katolle kiipeämiseen tarvitaan aina kaksi. Nyt tarkastuksen pystyy suorittamaan alle puoleen tuntiin.” Masi kuvailee. Dronella tehtävät tarkastukset ehkäisevät myös työtapaturmia.

30 minuuttia ja 8 kilometriä

Yhdellä akulla dronella voi lentää yhteensä 30 minuutin ajan. Tämä aika yleensä riittää yhden kohteen tarkistamiseen. Tarkistuksen voi tehdä hieman kauempaakin, kun dronella voi lentää jopa 8 kilometrin päähän ja nousta jopa 500 metrin korkeuteen. Näihin mittoihin ei kiinteistöpalveluissa ainakaan vielä tarvitse mennä. Dronea on myös turvallista lennättää, sillä se tunnistaa ympäristönsä, eikä anna törmätä kiinteisiin kohteisiin. Tämän lisäksi drone osaa palata lähtöpaikkaansa, ennen kuin siitä loppuu akku.

Ilmakuvasta voidaan nähdä esimerkiksi katolle kertyneet lammikot

Täysi potentiaali kesään mennessä

Kuukausi sitten hankittu drone onkin helpottanut työtä jo useita kertoja ja hankinnassa onkin toinen drone, jonka kiinteistönhoitajat voivat ottaa käyttöönsä Masin koulutuksella. ”Ensi kesänä meillä on toimiva prosessi, niin saadaan dronen käyttö täyteen potentiaalinsa ja kustannussäästöjä syntyy”, Osmo kertoo. Dronet tarjoavat helpotusta myös tulevana talvena, sillä se toimii myös pakkasella esimerkiksi lumitilannetta tarkastaessa