Tikkurilassa ja Martinlaaksossa kokeillaan vegaaniruokailua

Tikkurilan lukion opiskelijat ja Martinlaakson koulun oppilaat kokeilevat vegaaniruokailua

Vantaan kahdessa oppilaitoksessa tarjotaan kokeiluluontoisesti mahdollisuutta vegaaniruokailuun syyskuun alusta alkaen. Kokeilu kestää Martinlaakson koulussa ja Tikkurilan lukiossa vuoden 2018 loppuun saakka. Vegaanikokeiluun voivat osallistua yläkoulun oppilaat, joiden kotona noudatetaan vegaanista ruokavaliota, sekä lukio-opiskelijat omalla ilmoituksella,ja heille valmistetaan erillinen vegaaniateria jokaisena koulupäivänä.

Oppilaille, opiskelijoille ja näiden huoltajille kokeiluun osallistumismahdollisuudesta tiedotettiin lukukauden alkaessa. Ilmoitus vegaanisesta ruokavaliosta tehdään koulun keittiöön erityisruokavaliolomakkeella, jonka oppilaan vanhempi allekirjoittaa. Lukio-opiskelija voi allekirjoittaa erityisruokavaliolomakkeen itse. Keittiö valmistaa vegaanisen pääruoan tulleiden ilmoitusten määrän mukaisesti. Tähän mennessä kokeiluun on ilmoittautunut parikymmentäoppilasta ja opiskelijaa.

Vantaan kaupunki haluaa kerätä kokemuksia vegaaniruokavaihtoehdosta koulu- ja lukioruokailussa. Kokeilun pohjalta voidaan arvioida, olisiko opiskelijoilla ja oppilailla kiinnostusta ja kaupungilla mahdollisuuksia vegaaniruuan tarjoamiseen laajemmin. Vegaaniaterian hinta kokeilussa on noin 1,5 kertainen normaaliin kouluateriaan verrattuna. Vegaaniruokailua on kokeiltu pienimuotoisesti aikaisemmin Tikkurilan lukiossa.

Kokeilu toteutetaan yhteistyössä asiakkaidemme kanssa. Ravitsemussuositukset olemme huomioineet soveltuvilta osin aterioiden suunnittelussa. Haluamme toimia yhdenvertaisesti ja pyrkiä tarjoamaan ruokailumahdollisuuden eettisin perustein eri ruokavaliota noudattaville koululaisille ja opiskelijoille. Kasvispainotteisuus on nykypäivää. Lihan kulutuksen vähentäminen on osa kestävää kehitystä, jota kaupunkikin tavoittelee, kertoo Vantin ateriapalvelupäällikkö Marjukka Myötämäki.

Myös Vantaan varhaiskasvatus selvittää vegaaniaterioiden tarjoamismahdollisuuksia ja kustannuksia päiväkodeissa. Varhaiskasvatukseen on tullut tänä syksynä muutamia vantaalaishuoltajien kysymyksiä vegaaniruokailumahdollisuudesta. Uusiin kansallisiin alle kouluikäisten lasten ravintosuosituksiin sisältyy myös vegaaniruokavalio.

Lisätietoja medialle:

Vantti, toimitusjohtaja Liisa Sarjala, 050 304 5526, liisa.sarjala@vantti.fi

Perusopetuksen johtaja Ilkka Kalo, 040 707 1115, ilkka.kalo@vantaa.fi

Nuoriso- ja aikuiskoulutuksen johtaja Marja Viljamaa, 050 312 1694, marja.viljamaa@vantaa.fi
Varhaiskasvatuksen johtaja Sole Askola-Vehviläinen, 0400 417634, s.askola-vehvilainen@vantaa.fi